This website uses cookies to help improve your online experience. If you continue without changing your cookie settings we'll assume that you are happy for this website to use cookies. Find out more about our cookies. Hide this message.
  • AC-ET
  • News
  •   A.C. Supply for Re-fit of National Waterfront Museum Swansea

A.C. Supply for Re-fit of National Waterfront Museum Swansea

14th December 2005

A.C. Lighting supplied various items of equipment to David Atkinson Lighting Design (DALD) for Swansea's spectacular new National Waterfront Museum.

The Museum opened to the public on October 18 2005, exhibiting Wales' industrial heritage to life, and is part of the regeneration of Swansea's new Maritime Quarter.

The combination of a refurbished existing Victorian warehouse (SMIM) and an entirely new building called for a truly integrated approach between architects Wilkinson Eyre and interpretive designers Land Design Studio (Land).

DALD was appointed to the project at an early stage, which enabled the company to have a major influence not only over the exhibition lighting, but with the crossover between the architectural base build lighting and future proofing.

The newly built slate and glass-fronted museum houses more than 100 audio-visual exhibits and includes 36 interactive displays. Several very large industrial artefacts were moved there, with a 28-tonne rolling steel mill, the world's first steam locomotive and one of the very few surviving coal wagons.

DALD chose to light the large exhibits from high level vertical and horizontal custom designed lighting tracks, some of which were curved to mirror the architectural skylight.

With the main space housing the large industrial objects a combination of Metal Halide LTS (Lightworks) and ETC fixtures were chosen for intensity and controllability. Depending upon the colour of the object the majority of fixtures were fitted with 4000kelvin lamps. To effectively make the large objects float with the space T5 fluorescents were fitted around the base of the object plinths.

With the future proofing element playing a significant part of the initial brief DALD designed in recessed and surface mounted three circuit tracks in the old & new building. Lighting fixtures specified through out allowed for flexibility, and ease of maintenance, which included Antares Mini Farettos, Iguzzini Parallels and ETC Source 4 HID Pars.

The staircase which leads from the 'Street' up into the grade II listed SMIM building houses 'Wayfinder' giant light boxes incorporating exhibits which promote personally selected routes through the museum. Wilkinson Eyre wanted the staircase to make a statement, so DALD chose to light it from strategically positioned high level Metal Halide fixtures fitted with elliptical lenses to allow a uniform level of light up the treads.

The first area within SMIM is 'Landscapes' which consists of panoramic video projection, graphics and showcases which are lit by Low voltage fittings from Delta Light and fibre optics from Universal Fibre Optics.