This website uses cookies to help improve your online experience. If you continue without changing your cookie settings we'll assume that you are happy for this website to use cookies. Find out more about our cookies. Hide this message.
  • AC-ET
  • News
  •   A.C. Special Projects Bids on Cutting Edge Lighting for Christies London

A.C. Special Projects Bids on Cutting Edge Lighting for Christies London

27th August 2009

A.C. Special Projects Ltd. provided a selection of architectural lighting fixtures for the refurbishment of Christie’s London headquarters and sales room in King Street. The world's oldest fine art auctioneer has been trading since 1766 and moved to the landmark building in 1823.

Many major international auctions have been conducted in the famous Great Room at Christie’s King Street during the firm's illustrious history. The location is one of 85 offices and 14 salerooms around the world, including London, New York, Los Angeles, Paris, Geneva, Milan, Dubai and Hong Kong.

Land Design Studio provided the interior design for the London headquarters. David Atkinson Lighting Design (DALD) worked closely alongside the design team to produce a sympathetic approach to the overall lighting scheme of this unique site. Christie’s brief was to provide a cutting edge feel to the main reception, valuation rooms, cashier, collections and all new Duke Street galleries, which would radically update the previous guise.

DALD Lighting Designer David Atkinson approached A.C. Special Projects to supply all architectural lighting to meet his specification for the lighting scheme.

David wanted to give the reception area a soft diffused quality, which he achieved by positioning specially designed 20W metal halide down lights around the stepped columns. The desired diffused quality within the space was achieved by focusing the down lights to the column and limestone floor.

With the ceiling having a series of coffers, a combination of warm and cold cathode lighting was applied inside the perimeter coving. At different points of the day, the cold cathode is mixed to achieve the varying colour temperatures.

The Christie’s directors wanted the main staircase, which leads from the ground floor reception to the main salesrooms, to make a real statement and focal point. David chose to position three large trimless Barrisol ceiling panels with full colour change directly above the staircase, installed by A.C.. The system allows for subtle to dynamic mood change, subject to the time of day or for specialist sales and events.

With the cashier’s area directly off the main reception having a higher ceiling, it was decided to position six internally lit pendant rings. As there is a practical lighting requirement behind the cashier points, suspended direct / indirect fixtures allow sufficient light to the working area.

The link space through to the collections area is often used to exhibit work, so a combination of trimless T5 wall washers and three circuit lighting tracks with Iguzzini Technica spots were recessed into the ceiling, to allow flexibility within the space.

The collections area maintains its traditional Georgian features, so it was decided to minimise the amount of lighting within the space. As with the reception coffers, discreet runs of cold cathode were set into the perimeter dropped ceiling cove. A period chandelier was positioned in the middle of the space.

The individual valuation rooms were lit by suspended Selux direct / indirect fixtures which are locally dimmed to allow the use of mobile UV units when detailed analysis is required.

The new gallery on Duke Street has a contemporary quality with its white rectangular space and limestone floor. To allow total flexibility within the space, a continuous run off trimless T5 wall wash with daylight colour corrected tubes illuminate the perimeter walls. In addition to this, accent lighting to the walls and space comes from Light Projects AR111 Raylight fixtures discreetly positioned to tracks that are stepped up within the perimeter ceiling void. The windows linking to Duke Street have been fitted with a combination of blinds that seal off the gallery space. Linear lengths of RGB LED strips are mounted internally above the windows between the blinds, to wash the voids at night when required.

For the washrooms, the approach was soft yet practical with fluorescents being stepped in behind the large wash basin mirror, creating a diffused glow. Small baffled low voltage down lights reflect off the various surfaces.

The lighting control for all the areas is via Mode Lighting dimmers and ScenStyle control plates, which allow for subtle change when required. Through the careful choice of fixture types and the different effects on the various finishes, the lighting works harmoniously within this important landmark.

The rights and ownership of all trademarks are recognised. The information contained herein is correct at the time of printing, however as we are constantly refining our product range we reserve the right to change the specification without notice. E&OE.